Gravid i vecka 26

Gravid i vecka 26

 

Barnet

Nu utvecklar fostret sina lungor och tränar på att andas genom att dra in och ut fostervatten i lungorna. Fostret kan nu öppna och stänga sina ögon. Längden är cirka 35 centimeter och vikten är 800-900 gram.

Fostret kan höra ljud och lyssnar på ljuden i mammans kropp, magen som kurrar, nysningar och annat som händer. Det lyssnar även på mammans och omgivningens röster.

Mamma

Hela kroppen påverkas av graviditeten. Därför är det viktigt att vara i god kondition. Om du är van vid att jogga, simma eller gymnastisera kan du fortsätta med det i samma utsträckning som förut men undvik gärna hård träning och tyngre sporter. Om du inte motionerar regelbundet kan du ta dagliga promenader eller cykelturer. Eller kanske simma någon gång i veckan. Du känner oftast själv vilket tempo som är bra för dig. Det finns även olika gymnastikgrupper för gravida. Hör med din barnmorska!

En del kvinnor drabbas av åderbråck under graviditeten. Åderbråck är slingrande eller knutformiga utvidgningar av ådrorna på benen, i underlivet eller i ändtarm (hemorrojder). Åderbråck i underlivet brukar ge svullnad i blygdläpparna och en tyngdkänsla i underlivet men även där kan man ibland se de slingrade vätskefyllda ådrorna. Åderbråck beror på att vävnaden i ådrorna blir slappare på grund av graviditetshormonerna. Besvären brukar kännas mer om du varit uppe en längre stund eftersom vätska samlas i ådrorna. Lägg dig och vila då och då. Åderbråck i underlivet påverkar inte förlossningen.

Hemorrojder går oftast tillbaka och brukar minska eller försvinna efter förlossningen. Om du har besvär av dem under graviditeten finns det lindrande medel att köpa på apotek, hör med din barnmorska. Genom att använda stödstrumpor kan du lindra och förebygga större åderbråck i benen. Ibland kan det ta några månader efter förlossningen innan besvären försvinner.

På grund av att mer vätska samlas i vävnaderna kan det uppstå ett tryck kring nerver och senor som gör ont och ger en domningskänsla ut i händerna, framför allt nattetid. Det kallas karpaltunnelsyndrom. Berätta för din barnmorska om du har besvär. Smärtan och domningarna kan avhjälpas med hjälp av handledsskydd.

Nästan alla besvär som man har under en graviditet får tvillinggravida känna av lite mer. Det är ju inte så konstigt. Därför är det viktigt att du tänker extra noga på att vila och kanske ändrar dina vanor för att följa dina behov. Lyssna till din kropp och överansträng dig inte.

Pappa/partner

Motion är viktigt. Det finns många fördelar med att motionera, både för kvinnan, barnet och för dig. För många är det lättare att komma ut om man gör det tillsammans. Ni kan gärna ta promenader tillsammans eller kanske simma.

På en föräldrakurs har ni möjlighet att träffa nya, blivande vänner. Ni kan träffas och stötta varandra under föräldraledigheten och i många andra sammanhang. I grupperna får ni bland annat information och möjlighet att diskutera hur förlossningar kan gå till, olika typer av smärtlindring och vad du som partner kan göra. Ni får möjlighet att ställa alla era frågor. Ta tillfället i akt och prata med andra par om hur de tänker inför förlossningen och inför föräldraskapet.

 

Ett 26 veckor gammalt foster som är 30 cm.

Fostret väger mellan 800 och 900 gram.

Onsdag

Godmorgon onsdag =)
Allt bra med er ?
Nu känns det väl lite bättre för mig, imorse när jag vaknade kändes det som en lastbil hade kört över mig. Känns som jag knappt sovit någoting.Sprungit på toa några gånger inatt också :P STANDARD
Igår hos barnmorskan gick allt som det skulle, alla mina provsvar var bra, mäte magen, och den var "rätt " i sin kurva typ eller vad man ska säga. Väger som jag ska typ =)
Bokade även in en till glukosbelastning, jag som glömt bort det , för det känns som jag gjorde det för längesen. Men nu ska jag göra det i April igen.
 
Nej, nu ska jag faktiskt börja stänga ner datorn, ge Zelda sin boll som hon älskar med godis i :)
Sen ska jag iväg & jobba några timmar haha. Hela dagen! Enda till 18.00!
Imorgon är det LÖNING & till helgen ska vi iväg & handla gympaskor till mig, då jag fått riktigt ont i mitt vänstra knä om jag går för mkt typ & kan ju vara belastning på knäet också, nu när jag gått upp några kilo =)  <3
 
Men ha en bra dag idag.
Om jag inte bloggar mer sen, det får vi se om jag orkar! =)
 
PUSS
 

Måndag

Godkväll mina käraste bloggläsare! =)
Varit en tuff dag på jobb, eller inte tuff så. Men ansträngade då jag börjat få ont i mitt knä :/
Men efter jobb tog jag Zelda på en liten runda, började laga mat & sen bestämde vi oss för att ut och gå.
Hade ringt mamma angående skydd till knäet, så att jag får stöd på de så länge, sen får jag kolla upp det =)
Sån tur ska jag till barnmorskan imorgon, får se om hon har tips också :D
Nu har jag mitt älskade choklad, älskar choklad, kan trycka i mig riktigt mkt choklad nu :D hihi Bara för att jag kan!
Haha :D <3
 
Tror jag ska sätta mig med miina räkningar snart & börja på en handelslista!

Hur har er dag varit ? :)
Puss