Gravid i vecka 30

Gravid i vecka 30

 

Barnet

Nu växer fostret mycket, och kommer att öka med ungefär 200 gram i veckan fram till förlossningen. Just nu kan fostret väga runt 1,4 kilo. Det är omkring 41 centimeter långt, men från och med nu kan det skilja mycket i vikt mellan olika foster eftersom föräldrarnas gener påverkar att vissa barn blir större och andra mindre. Moderkakans storlek och funktion spelar också roll.

Fostret har så gott om plats att det kan vända sig och växla mellan att ligga med stjärten eller huvudet nedåt. Först om några veckor behöver det lägga sig tillrätta med huvudet nedåt.

Mamma

Nu har tre fjärdedelar av din graviditet gått, bara tio veckor kvar! Det kan vara bra att fundera lite över hur det kommer att bli när barnet kommit ut. Passa på att göra sådant som du gissar att du inte hinner sedan – gå på bio, fika med en kompis, gå till tandläkaren eller frisören.

Föräldragrupper

De flesta barnmorskemottagningar erbjuder idag föräldrakurser i grupp. Kurserna kan vara lite olika beroende på vilken barnmorskemottagning man går på. Ni kan träffas i mindre eller större grupper, en eller flera gånger. Under träffarna brukar man ha en förlossningsförberedande del men även prata om exempelvis graviditeten, amning, föräldraskap och relationer. Det brukar vara deltagarnas frågor och önskemål som formar innehållet i träffarna. Hör med din barnmorska om hur de har organiserat med föräldragrupper.

 

Ett 30 veckor gammalt foster som är 41 centimeter långt.

 

Från och med nu kan det skilja mycket i vikt mellan olika foster.

fredag ;D

Fredagen är verkligen välkommen :D
Har haft helg sen klockan 13 idag. Så känns riktigt bra & så fint väder ute. Man försöker sitta ute i solen så mycket som möjligt, & sen ändå göra saker som behövs inne. Har iaf betalat räkningarna :)
Så nu väntar man på mannen som ska komma hem så vi iaf kan handla godis och sånt :D
 
 

SEMESTER IDAG

Godkväll mina finaste bloggläsare!
Usch jag är väldigt trött efter idag, var och gjorde glukosbelastningen för andra gången nu under graviditeten, bara för att kolla så jag inte har graviditetdiabetes, då det ligger i släkten. Men allt såg himla bra ut! =)
Idag hörde jag sessans hjärtljud igen, så himla mysigt! Hon är väldigt rörlig nu hela tiden, inte en lugn stund i magen, verken på dagen eller på natten =) Men mysigt att känna av henne hela tiden :D <3
 
KAN NI FATTA 80 DAGAR KVAR AV GRAVIDITETEN :D
Jag börjar bli nervös nu. På fredag går jag in i vecka 30 och tiden bara springer iväg.
 
 
Nej nu måste jag återgå till att laga mat.
Ha en bra dag. Puss